Roaccutane zon en zonnebank

Roaccutane en de zon(nebank)

Roaccutane (isotretinoïne) en de zon of zonnebank, gaat dat wel samen?

Antwoord:

Het is geen geheim dat de huid tijdens een roaccutanekuur (over)gevoelig wordt voor zonlicht. Dit komt vanwege het volgende:

  • Het dunner worden van de huid
  • Het droger worden van de huid
  • De afname van de talgproductie

Door de bovenstaande 3 factoren kunnen patiënten zich sneller verbranden in de zon. Daarom wordt het aangeraden om de zon te vermijden wanneer deze op zijn heetst is (11:00 – 15:-00 uur). Indien de zon niet vermeden kan worden tijdens deze uren, dient de patiënt zich te beschermen tegen de zon met kleding en/of zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 15+.

Met name patiënten met een (zeer) lichte huid kunnen last krijgen van overgevoeligheid voor zonlicht en zullen hier extra rekening mee moeten houden. Ultraviolette lampen (zonnebank) moeten tijdens een kuur ook worden vermeden, aangezien Roaccutane het huid gevoeliger maakt voor licht.

Tot slot wordt een roaccutanekuur bij nieuwe patiënten het liefst gestart in het najaar. Patiënten die tijdens de kuur dusdanig last hebben van de bijwerkingen tijdens de warme maanden, kunnen mogelijk de dosering tijdelijk verlagen.

Wat zegt de bijsluiter?

“Vermijd te veel zon en gebruik geen hoogtezon of zonnebank. Uw huid kan gevoeliger worden voor zonlicht. Voordat in de zon gaat, moet u een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor (SPF 15 of hoger) aanbrengen.”

Lees hier de bijsluiter.

Roaccutane en de zon(nebank)
5 (100%) 4 votes